Uzunca zamandan beri şehirleşme ve kent estetiği ile ilgili paylaşımlarda bulunuyorum. Ülkemizdeki tüm şehirlerimizin kendi iç dinamikleri ve konseptleri ile bir plan dahilinde uluslararası arenaya çıkması gerekliliğini savunuyorum. Bu sayede şehirlerin kimlik kazanması, oluşan kimliğin ulusal ve uluslararası alanda konumlandırılması gerekmektedir.
Bu çalışmalar belirli bir strateji, planlama ve KPI (Anahtar Performans İndikatörleri ) olarak nitelendirdiğimiz belirli ölçümleme kriterlerine göre dizayn edilmelidir. Uluslararası çalışmalarda ana noktaları ile belirlenmiş olan ölçümleme kriterleri şehirlerin ana öncelikleri, gelişim alanları ve stratejisini oluşturmak için rehber olmakla birlikte, değerlendirme açısından bir standarlaşma getirmektedir.
Ülkemizden belirli başlı şehirler dönemsel olarak bazı uluslararası çalışmalara konu oluyor ya da uluslararası değerlendirmelerde görüyoruz. İşte bu noktada uluslararası kurumların değerlendirmelerine gerek olmadan bizler tüm şehirlerimizi uluslararası kriterlere adapte etme vizyonunu koymalı ve stratejilerini oluşturmalıyız. Daha çok yerelden başlaması gereken çalışmalar eminim kısa zamanda ses getirecektir.
Şehirlerin uluslararası çalışmalarda ölçümleme kriterlerini bazı başlıklarla özetleyebiliriz.
Ekonomi
Bu alan daha çok şehirlerin ekonomik büyüklüğü, faaliyet gösterilen sektörleri, ulusal ve uluslararası yatırımları, iş yapılabilirliği, insan kaynağı durumu , ücretler seviyesi, politik riskleri, işsizlik seviyesi gibi kriterleri içermektedir.
Araştırma & Geliştirme
Ar&Ge aslında sürekli gündemimizde olan ancak içeriğini dolduramadığımız bir kavramdır. Bu alanda sahip olunan üniversite veya üniversiteler, üniversite akademik yapısı, akademik kaynaklar, mesleki ve diğer eğitim kurumları, sektörlerin işbirlikleri, özel sektörün Ar&Ge alanında konumlandırılması, nitelikli kadro, Ar&Ge , ödüller ve start-up ortamı gibi başlıklar yer almaktadır.
Kültürel Etkileşim
Kültür şehirler ve özel sektör gelişimi için çok önemlidir. Bu alanda şehirlerin trend belirleyicilikleri, düzenlenen kongre/konferanslar, kongre7konferans alt yapısı, sahip olunan kültürel ve tarihi kaynaklar, müze alanları, konserler, tiyatrolar, otel sayıları ve nitelikleri, ulusal/uluslararası ziyaretçi sayısı ve yapısı, ziyaretçilerin alışveriş alanları gibi kültürel ve turizm değeri yaratma potansiyelini kapsamaktadır.
Yaşanabilirlik
Yaşam şekli, sosyal olanakları, işsizlik oranları, yaşayanların kazanç yapısı, sağlık alanları ve sayıları, yaşam beklentileri, eşitlik, mental sağlık, doktor sayısı, doğal afet riskleri, ev kiraları, ev fiyatları gibi kriterler şehirlerin sakinlerinin yaşanabilirlik kriterlerini oluşturmaktadır.
Çevre
Çevresel faktörler bir süredir ülkelerin gündeminde yer alıyor. Şehirler açısından yenilenebilir kaynaklar ve oranları, atık ve geri dönüşüm oranları, doğal yapısı, su kaynaklarının durumu, içme suyu kalitesi, karbon salınımı gibi uluslararası kriterler yer almaktadır.
Ulaşılabilirlik
Bazı kaynaklarda mobilite olarakta karşımıza çıkmaktadır. Burada ulusal ve uluslararası ulaşım ağı içerisindeki konumu, şehir içi ulaşım yapısı, sahip olunan demir yolları, demir yollarına yalkınlığı, havaalanları, havaalanlarında yakınlığı, taksi ücretleri, ulaşım ücretleri gibi başlıklar yer almaktadır.
Belirlenen kriterlerin bir puan sistematiği ile şehirlerin puanlandırılması yapılmaktadır. Bu puanlar neticesinde öncelikler ve gelişim alanları rahatlıkla görülebilmektedir. Örnek olarak 2018 yılında yapılmış olan değerlendirmenin bir kısmını paylaşıyorum. Gelişimimiz hızlandırmak ve global Dünya’da üst sıralarda yer almak için tüm şehirlerimizde uluslararası standartlar çerçevesinde çalışmaların gerekliliğine inanıyorum.

Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle