İnşaat sektörü ülkemizde ana sektörlerden biridir. Yaklaşık 10 senedir gerek finansmana ulaşma kolaylığı gerekse talep dolayısıyla sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı oldukça hayli fazlalaştı. Sektörün regülasyonları ile ilgili olarak Başkanlık görevini yürütmekte olduğum İnegöl Müteahhitler Derneğimiz, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız ve Dernek olarak bağlı bulunduğumuz İMKON ( İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) vasıtasıyla defaten dile getirdik. IMKON Başkanımız aynı zamanda TOBB İnşaat Sektör Meclis Başkanlığını yürütmekte olduğu içinde farklımecralarda konu makamlara iletildi. Bu doğrultuda 2019 yılı itibariyle sektörel düzenlemelere başlangıç yapıldı.
Son olarak İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli Başkanı Yavuz UĞURDAĞ ile paylaşımımız neticesinde İnegöl Mobilya fuarında TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sektördeki son düzenlemelerin yarattığı sıkıntılar ilettik.
İnşaat sektörü ile ilgili ekonomik modeli, işleyişini, sosyal konut konusunu ve inşaat sektörüne girişleri gibi başlıkları içeren düzenlemeleri uzun zamandır konuşuyoruz. Özellikle müteahhitlik sınıflandırma yönetmeliği, sektöre girişleri ve işleyişini düzenlemesi açısından önemli bir çalışma olduğunu düşünüyor ve önemsiyorum.
Ancak yapılan düzenlemeleri incelediğimde piyasa koşullarından biraz uzak olmakla birlikte Türkiye’nin her şehrinin aynı çerçevede değerlendirildiğini görüyorum. İnşaat sektöründe düzenlemelerin aynı teşviklerde olmasını istediğimiz gibi bölgesel, marka şehir yaratma vizyonu çerçevesinde, şehirlerin konseptlerini belirlemesini teşvik edici, büyümek isteyen ve değer yaratanları cesaretlendirici, destekleyici ve piyasa koşullarına uygun olarak gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Beraberindeki düzenlemeleri kısaca özetlemek gerekirse inşaat sektörü içerisinde yer alan mühendislik hizmetleri, hesaplama sistemleri, yapı denetim sistemi ve jeolojik etüt alanlarında da bir dizi uygulama değişikliğine gidilmiştir. Bu değişikliklerle yapı denetim sistemi ve işleyişi, hesaplama sistemi, kullanılan programlar değişmiştir. Yaklaşım olarak küçük bir yapı 3 katlı bina ya da 30 katlı binanın değerlendirme sistemi aynı olduğu için gerek uygulama gerekse fahiş fiyat artışları dolayısıyla maliyet anlamında zaten durağan olan sektöre yük getirmektedir.
Örneğin yapı denetim sisteminde getirilen havuz sistemi işleyişten çok uzaktır. Yapılacak olan yapıya hizmet verecek yapı denetim şirketi kurul tarafından belirlenen ortak havuzdan otomatik olarak atanacaktır. Yapılacak atama bir site inşaatı ise bina için ayrı, havuz varsa ayrı, istinat duvarı varsa ayrı, sosyal donatı alanları varsa ayrı olacaktır. Aynı site inşaatına çok sayıda yapı denetim firması hizmet vermek durumunda kalacaktır. Ancak maliyetler göz önüne alındığında uygulamada büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Diğer taraftan serbest piyasa koşulları göz önüne alındığında inşaat şirketlerinin istedikleri yapı denetim firmaları ile çalışması olanaksız hale gelmekte ve tek firma ile kısıtlanmaktadır.
Aşağıda başlıklar halinde görebileceğiniz tebliğlerin piyasa koşulları ve pratik açısından gözden geçirilmesi ile çok daha verimli hale geleceğini düşünmekteyim.
- 03.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ve 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ
- 01.2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan “TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA YAPILACAK TASARIM GÖZETİMİ VE KONTROLÜ HİZMETLERİNE DAİR TEBLİĞ”
- 12.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ve 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
- 09.2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN SINIFLANDIRILMASI VE KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle