Geçtiğimiz günlerde sanayi bakanlığının temsilcilerinin katıldığı ve konunun mesleki eğitim olduğu bir toplantıya katıldım. Bakanlık Ankara’dan bakarak ve firmalardan bilgi alarak bir takım ihtiyaçlar tespit ediyor. Buna göre de bir takım teşvik mekanizmaları belirliyor. Güzel çalışmalar var ancak etki alanları genişleyemiyor. Mesleki eğitim ya da mesleklendirme, benim tabirimle YETENEK YÖNETİMİ konusunda stratejik ve kapsamlı çalışma gerekmektedir. Yani örneğin bir fikriniz var ancak stratejiniz yoksa başarılı olma şansı da maalesef yok.

Elimizdeki mevcut durumumuzu bir inceleyelim. Bugün 15-29 yaş aralığında olan genç kuşağın % 30’u Ne istihtamda ne eğitimde yer alıyor. Kısacası boş geziyor diyebiliriz. İşte tam da bu noktada bahsetmekte olduğum YETENEK YÖNETİMİ kavramı ortaya çıkıyor. Sadece mesleki eğitimi okullardan ibaret görürsek mevcut durumdaki genç nüfusun önemli bir kısmı dışarda kalıyor. Bu noktada mesleklendirilmesi ve yönlendirilmesi gereken bir kitle mevcut.
Gelelim diğer faktörlere. İlk olarak aileleri göz önüne alalım. Ülkemizde aileler çocuklarının üniversite okumasını ve hatta doktor ya da mühendis olmasını istiyorlar. Üniversite eğitimi almış olmanın başarı kriteri olarak alındığı ülkemizde ailelerin bu isteklerini garipsememek gerekiyor. Hal böyle olunca çalışma konusunda geçmişte güdülenmeyen genç nüfus, aile ve toplumsal olarak konulan “mutlaka üniversite malısın” hedefle hayatına devam ediyor. Burada kimse üniversite okumasın demiyorum. Söylemek istediğim yetenek tespitleri ile doğru hedeflere yönlendirilmeden bahsediyorum. Çünkü paylaşmış olduğum grafiklerde yer alan “ne eğitimde ne istihdamda” rakamlarını gördüğümüzde bu sürecin aksak olduğunu görebiliriz.
İkinci olarak yeni yetişen jenerasyonların beklentileri ve alışkanlıkları geçmişteki gibi değil. Hayata bakış açılarında, tüketim alışkanlıklarında , ilişkilerinde ve bunun gibi bir çok noktada eskiye göre farklılaşmalar mevcut. Son derece normal olan bu farklılaşmayı doğru yönetebilmeliyiz. Örneğin günümüzde doğan çocuklara “alfa” kuşağı denmektedir. Bu çocuklar çalışma yaşına geldiğinde bugün ki mesleklerin % 50’den fazlası ya olmayacak ya da değişime uğramış olacak. Dolayısıyla bizler stratejimizi buna göre oluşturmalıyız.
Üçüncü olarak ticaret ve sanayi stratejimiz son derece önemlidir. Uluslararası dengede her ülke her şeyi üretemez , üretebilse de rekabet üstünlüğü yaratamaz. Stratejik olarak ülkelerin sanayi ve ticaret alanlarında bu stratejiyi ortaya koymalıdır. Ortaya konulan strateji beraberinde gerekli olan insan kaynağı ihtiyacının tespitini sağlayacaktır. Böylece ülkenin mesleklendirme stratejisi de oluşacaktır. Bu strateji hem sektörel yığılmayı önleyecek hem de insan kaynağımızın doğru yönlenmesini sağlayacaktır.
Son olarak üniversite mesleki eğitim entegrasyonu son derece önemlidir. Oluşturulan stratejiye göre üniversite sayıları, üniversitelerde açılacak bölümler ve üniversiteye gidecek öğrenciler rahatlıkla belirlenebilir. Hatta herkesin üniversite mezunu olması da sağlanır. Bir başka yazımda detaylı olarak anlatacağım bu konuyu şöyle özetleyebiliriz. Yazımda belirttiğim üzere “YETENEK YÖNETİMİ” kavramını stratejik olarak gündemimize alırsak eğer küçük yaştan itibaren çocukların temelini de sağlamlaştırırız, aynı zamanda kabiliyetlerine göre yönlendirilmesini de sağlayabiliriz. Bu yolda ilerleyen kişi pratik tecrübe edinirken eğitim almasını da sağlayarak bunu da diplomalandırabiliriz. Böylece toplumsal olarak bir süreç aşılır .Eş zamanlı olarak bilim adamından makine operatörüne kadar her alanda insan kaynağımızı yetiştirebiliriz.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle