TEHDİTLER VE FIRSATLAR

Dolar TL Parite

Tehditler ve fırsatlar hep iç içedir. Önemli olan doğru stratejiyi santim santim işleyerek kurgulamaktır. Paylaştığım grafiklerden biri Dolar/TL diğeri ise Dolar / Çin Yuan’ı paritelerini göstermektedir. Bu grafikler imalat sanayinin gücünün para piyasalarına etkisini yakından göstermektedir. Güçlü üretim alt yapısıyla rezerv para birimi dolara karşı 5 senelik süredeki seyrini görebiliyoruz.

Bugün gelinen noktada TL/Yuan paritesi neredeyse 1 seviyelerindedir. Yani yaklaşık 1 TL = 1Yuan gibi düşünebiliriz. Bu oradan Çin2den yoğun ithalat yaptığım 2010 yılında 1 TL = 5 Yuan civarındaydı.

Dolar Yuan Parite

Tehdit kısmında yaşanan krizler ile birlikte develüasyon, satın alma gücündeki düşüş ve Gayrisafi Yurtiçi hasıladaki düşüşü şüphesiz görebiliyoruz. Yaşadığımız kaçınılmaz süreci fırsata çevirebilmek adına özel sektörün üretim yapısının bozulmaması ve güçlenmesi için kaynak yaratarak, yaratılan kaynakları imalat sanayinde kullanarak gelir tarafında büyümeyi sağlamalıyız. Uluslararası ticarette fiyat-kalite-lojistik gibi özelliklerimizi kullanmak ve konumlandırmak gerekmektedir.

Özel sektörün yaklaşık 170 Milyar Dolar kısa vadeli borcu olduğunu göz önüne aldığımızda dış kaynak yaratarak özel sektörün bu süreçten güçlü çıkabilmesini sağlamalıyız. Çünkü güçlü çıkarsak uluslararası ticaret içerisindeki önemli fırsatı değerlendirebiliriz. Üretiminin yaklaşık % 28,6’lık kısmını gerçekleştiren Çin’e, Dünya üretim bağlılığını azaltmak isteyecektir.

Neden dış kaynak kısmına gelirsek döviz borcumuz için ihtiyacımız olacak yabancı paranın iç piyasadan sağlanması sonucunda kur artışının olacağı, döviz girdimizin görece azalmasından dolayı özellikle Dolar/TL kırılganlığını azaltmak adınadır. Unutmayalım ülkemizde üretimin yaklaşık olarak %60’lık kısmı ithal girdiyle sağlanmaktadır. Dolayısıyla ihracat gelirlerimizi yükseltmek için kaynak alırken, kısa vadeli borcumuzun nakit akışta özel sektörde problem yaratmaması adına bir süreç olacaktır. Borç çevirebilme oranımız artacaktır.

 Zaten sürdürülebilir ve uzun vadeli üretimin artışı cari dengede olumlu etki yaratacak ve daha güçlü bir süreç yaşanacaktır.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s