Senyoraj Geliri : Paranın basım maliyeti ile piyasa değeri arasındaki farkın adıdır. Bu fark teorik olarak tüm para birimlerinde vardır. Basım maliyeti ile piyasa değerinin farkının yüksek olabilmesi paranın konvertible/uluslararası değiş tokuşa açık olması ile eş değerdir. Tüm para birimleri ile ilgili detaylara girmeyeceğim. Bugün dolar ve emtia piyasalarını ele alacağız. Detaya inmeden önce Dolar ile ilgili bir bilgi daha paylaşmak istiyorum. ABD para birimi keten ve pamuk bir arada kullanılarak oluşturulur. Daha özel açıklamak gerekirse,% 25 keten ve % 75 pamuktan oluşur. 100 ABD dolarının basım maliyeti 4,7 dolardır.
Yaklaşık 3 aydır Dünya’nın gündeminde korona var. Başlangıçta Çin’de çok da önemsenmeyen virüs, yayılımın artması ve özellikle İtalya’da vaka sayısının artmasıyla ciddiyetini arttırdı. Dünya ticaretine direk etki eden virüs bir çok ülkenin ticaretinde frene bastırdı. Kapanan gümrük kapıları, iç piyasada tatil veren şirketler gibi önlemlerle virüs kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Neticede tıbbi olarak hemen herkes bu virüse alacak ya da başka deyişle yaşamayı öğrenecek. Dolayısıyla panik yapmadan sadece tedbir alarak yola devam etmek gerekmekte düşüncesindeyim.
EMTİA FİYATLARI

Şimdi sene başı itibariyle virüs etkisi artarken emtia piyasalarında ciddi düşüşler yaşanmaya başladı. Genellikle petrol popüler olduğu için ilgi o yönde ancak nikelden demir cevherine hemen hepsinde düşüş hızlı oldu ve oluyor. Hatta güvenli liman denilen altın dahi bu düşüşlerden nasibini aldı diyebilirim. Gerçi son dönemde finans piyasaları iniş çıkışlarda iyi kar realizasyonu yapıyor.
Diğer taraftan ülkeler ekonomik anlamda önlemler alarak merkez bankaları aracılığıyla müdehalelerde bulunuyor. Yaklaşık 1 trilyon dolar basacak olan ABD, IMF 1 Trilyon dolar, 750 milyar Euro fonlayacak Avrupa, 200 milyar sterlin ile İngiltere ve 100 milyar TL ile biz. Özellikle Dünya’da emtia piyasasında işler senelik kontratlarla yürür. İşte bu noktada kontrat yenileme dönemlerine bakmak lazım.
Bir diğer taraftan vakaların mart ayı gibi artış sürecini girdiğini düşündüğümüzde Dolar tüm para birimlerine karşı değer artışı yaşıyor. Ana rezerv para olan dolar tüm ülkelerin her ne olursa olsun birinci tercihi konumunda. Euro, Sterlin, İsviçre Frangı ve Türk Lirası karşısında dönemsel olarak aynı süreçleri yaşıyoruz. Sonuç olarak yazımın başında senyoraj gelirinden bahsetmiştim. İşte bu noktada basım maliyeti 4.7 dolar olan 100 doları tüm ülkeler kaç liradan alıyor düşünelim. 1 trilyon doları piyasaya sürecek ABD, IMF ya da Dünya Bankası nerelerden nasıl kazanıyor net olarak görebiliriz. Sadece para piyasaları perspektifi ile anlattığım bu süreçte ilaç endüstrisini daha işin içine katmadım diyebiliriz.
Netice olarak yaratılan panik havası konusunda dikkatli olunmalıdır. Evet virüsü ve salgını önemseyelim ama bir taraftan da ekonomik süreçleri göz önünde bulunduralım. Lider ülke olmak istiyorsak her ne şartta olursa olsun esnek olup kısa sürede adapte olabilmeliyiz. Bugün virüsün çıkış noktası olan Çin vaka sayısını sıfırladı ve diğer ülkelere gerek ilaç gerek parasal desteklerle uluslararası pozisyonunu güçlendiriyor.
Bizler duygusal bir ülke olarak akılcı ve akıllı davranmalıyız…

Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle