Geçtiğimiz hafta dolar kurunda yukarı doğru gidişatı yaşadık. 6.07 TL rakamlarını zorlayan dolar hafta sonu itibariyle 6.05 seviyelerinde seyretmektedir. Dolardaki bu artış sonucunda sene sonu dolar kuru tahminleri 6.45 TL civarında şekillenmeye başladı. Peki neden bu artışları yaşıyoruz?

Bu artışları yaşamamızın küresel ve yerel sebepleri var. En başta Çin’de yaşanan virüs nedeniyle küresel ticarette bir tereddüt yaşanmaktadır. Ulusal tedarik zincirinde üretim üssü olan Çin’de yaşanan durum direk olarak tüm ülkeleri ilgilendirmekte, bir çok uluslararası fuar, kongre, ve toplantılar bu sebeple iptal edilmektedir. Finans piyasalarında ABD tarafındaki güçlenme doların tüm para birimlerine karşı değerlenmesi yönünde bir hareket yaratmıştır.

Ülkemizdeki gelişmeleri değerlendirdiğimizde politik gelişmeler yine genel olarak finans piyasalarını etkilemektedir. Ancak diğer taraftan geçtiğimiz hafta sanayi üretim endeksi ve cari denge endeksi açıklanmıştır. Açıklanan sanayi büyüme endeksine göre yıllık % 8,6 olan büyüme rakamına göre özellikle ihracat tarafındaki artışın üretimdeki yansımalarını göstermiştir. Üretimde ithalat oranının yüksekliği nedeniyle üretim artışını yaşadığımızda ithalat tarafında da büyüme yaşıyoruz. İhracatımızın ithalattan daha fazla oranda büyümesi ya da farlı deyişle ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artıştan dolayı nispeten iyi olsa da piyasalara direk etkisini görebilmekteyiz.

2019’da 1 milyar 674 milyon dolar fazla veren cari denge 2018’de 28 milyar 261 milyon dolar açık vermişti. Dolayısı ile 2019’da 2018’e göre cari dengede 29 milyar 935 milyon dolarlık biri iyileşme var. Bu iyileşmenin 3.5 milyar doları 2019 yılı ihracat artışından kaynaklandı. İyileşmenin 20 milyar 793 milyon dolarının sebebi mal ithalatındaki gerileme. Böylece mal dış ticaret açığındaki azalma cari denge üzerinde toplam 24.3 milyar dolar olumlu katkı sağladı. Hizmet ihracatındaki artış, cari dengeye 5.1 milyar katkı sağlarken, hizmet ithalatı da 570 milyon dolar destek verdi.

Bu noktada daha katma değerli üretim ve ara malı üretiminin teşviki piyasanın dolar tarafındaki kırılganlığı açısından son derece önem arz etmektedir.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle