Perakendecilik kavramının kökeni çok eski dönemlere dayanır. Takas ekonomisinden paranın icadına kadar tüm zamanlarda insan hayatında yer alan bir kavramdır. Perakendecilik tanım olarak üreticilerin mallarının satışına aracılık edilmesidir. Bu aracılık hizmetinde perakendecilik yapan kişi ya da günümüzde kurumlar müşterilerin talep ve beklentilerini analiz ederek ya da tahminlerle üreticilerden ürünleri alarak müşterilerle buluşturmaktadırlar. Ana ama her zaman için müşterinin nabzını tutabilmek olmuştur. Uygulanan CRM sistemleri ile maksimumda takip sağlanması hedeflenmektedir. Pazarcılıktan mağazacılığa yüz yıllar içerisinde farklı şekillerle karşımıza çıkan perakendecilik hizmeti günümüzde yine yeni bir kavramla birlikte değişimin arifesindedir.
Özellikle teknolojinin hayatımıza girmesi ve x,y,z ve alfa gibi kuşakların tüketici konumlarına gelmesi ile birlikte birçok iş alanında olduğu gibi perakendecilikte de yeni süreçler tüm Dünya’nın gündeminde yer almaktadır. Uluslararası anlamda tüm önde gelen şirketlerin ana gündemini oluşturan bu yeni kavramla tüketicilerle yeni nesil bağ oluşturmak ve tercih edilebilirliği sürdürebilir kılmak hedeflenmektedir. Birkaç örneğini de paylaşacağım bu yeni kavram ile birlikte mağazalar artık tüketicilerin hayatlarında farklı deneyimleri yaşayarak marka ile bağ kuracakları , beraberinde ürünlerle ilgili deneyimleri yaşayacakları mecralar haline gelmektedir.
Perakende şirketinin New York’un Brooklyn bölgesinde yer alan birinci sınıf perakende mağazası konsepti, sanatsal, müzikal ve yemek pişirme etkinliklerine ev sahipliği yapan mağaza içi bir etkinlik alanıyla bölge halkı ile bağ kurmak amacıyla hizmet veriyor. Ürünler, çevredeki müşterilerin zevklerini ve ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde düzenlendi ve North Face, müşterilerin en çok ilgisini çeken yerleştirmeleri ve ürünleri ısı haritalandırması aracılığıyla tespit ederek ürün yelpazesini aydan aya değiştirecek.

Starbucks’ın, New York’ta yer alan 23 bin metrekarelik göz kamaştırıcı mağazası, en üst düzeyde sürükleyici bir kahve deneyimi sunmak üzere tasarlandı. Kahve çekirdekleri mağaza içerisinde kavruluyor. Bununla birlikte kahve çekirdeklerinin kavrulduğu bakır kavurma siloları ve kavrulmuş kahve çekirdeklerinin bu silolardan kahve barlarına taşınmasını sağlayan, tavanda yer alan tüpler, mağazaya gerçekten özgün bir hava katıyor.

Online mecralarla artık tüketicinin her bilgiye ulaşabildiği günümüzde iş yapış şekillerinin değişmesinin kaçınılmaz olduğunu zaten hep söylüyorum. Ancak burada en önemli husus şudur. Ülkemizde ve şehrimizde genel olarak önemli bir problem, üreticiler müşteri tarafında pazarı kaçırmak endişesi ile aynı zamanda perakendeciliğe soyunmaktadırlar. Aslında operasyon, strateji ve konsantrasyon açısından son derecek ayrı ilerleyen bu iki kavramı bir arada yapmak isteyen üreticilerimiz, hal böyle olunca satış sıkıntısı yaşamaktadırlar. Hedef kitle stratejisi olarak kavram kargaşasına düşen üreticilerimiz bir tercih yapmak durumundadırlar. Ya üretici da perakendeci olacaklar… İkisini de olmak istiyorlarsa profesyonellerle çalışma yapmak durumundalar. Özetle yeni düzene nasıl adapte olunacağının stratejisi için geç kalınıyor.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle