Çin Ticaret YollarıÇin’in Yabancı Ülke Yatırımları
Çin , Dünya’da yıkılmadan günümüze kadar gelen nadir ülkelerden biridir. Ekonomik ve ticari kökleri çok eski olan Çin; barut, kağıt ve ipek gibi zamanın önemli ticari ürünlerinde de söz sahibi olmuş bir ülkedir. Daha sonrasında zayıflayan Çin özellikle İngilizlerin ve uluslararası sermayenin her zaman cirit attığı bir ülkedir. Zayıfladığı dönemlerde İngiliz işadamlarının ve ajanların afyon ticareti ile uyuşturduğu ülke, Çin Hanedanlığı bunu farkedene kadar Hong Kong’u kaybetmiştir. Hatta ö dönemlerde yaratılan savaşlarda uluslararası sermaye İngiltere’ye mükafat olarak Hong Kong’u vermiştir. 1800’lü yıllardan veri Dünya sermayesinin fason üretim yaptırdığı bu büyük ülkeyi biz ancak 2000’li yılların başında keşfetmişiz. Çin’in Dünya ticaretinde yer almak üzere harekete geçtiği o dönemlerde daha çok taklit ürünlerle adından bahsettirmekteyse de eş zamanlı olarak yabancı ortaklıklarla da önemli ölçüde know-how elde etmiştir. Uzay sanayinden, hızlı trene ; teknolojiden petrokimyaya bir çok alanda yabancı ortaklıklarla iş öğrenilmiş ve üretim öğrenilmiştir. Bugün gelinen noktada Dünya ticareti içerisinde önemli bir aktör haline gelen ülke artık piyasaları ticari anlamda domine etmeye başlamıştır. Peki nasıl?
Tabloda yeşil ile gösterilen hat tarihi İpek Yolu hattıdır. Mavi hat ise yeni Deniz İpek Yolu hattıdır. Siyah ince çizgi demiryolunu temsil ederken, noktalarda Çin’in aktif olduğu limanları göstermektedir. Bunun dışında kısa kısa gözüken hatlarda boru hatlarını temsil etmektedir. Bir süre önce başlayan, bizimde ülke olarak partner olduğumuz tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak üzere yatırımlar Çin’in Berlin’e kadar direk ticaretini sağlamaktadır. Eş zamanlı olarak deniz ticaretinde de paralel rota dizayn edilerek Afrika durak noktası olmaktadır. Ethiopya’da Dünya’nın en büyük serbest bölgesi yatırımının yapıldığını düşünürsek Çin Afrika’da da önemli oyuncu olmaya aday bir ülkedir.
Amerikan Brooking Enstitüsü’nün son raporunda yayınladığı üzere Çin’in diğer ülke ve bölgelere yapmakta olduğu yatırımları ikinci grafikte görebiliyoruz. Gördüğümüz üzere nüfusları ile eş değer olarak Afrika ve Güney Amerika Çin için yatırımlarında önemli bir bölümü almaktadır. Özellikle Afrika’da başta Nijerya olmak üzere birçok ülkeye direk ve dolaylı olarak yatırım yapmaktadır. Yatırım yapmakta olduğu sektörlerin başında %33 ile ulaşım ve taşımacılık gelmekteyken takibinde Enerji sektörü ikinci sırayı almaktadır.
Çin’in Afrika’da Yatırım Yaptığı ÜlkelerÇin’in Afrika’da Yatırım Yaptığı Sektörler
Dünya ticaretinde aktif olan bir ülkenin önceliklendirdiği sektörler zaten daha sonrasında yatırım yapacak ülkelerden önce köşeleri kapmasını sağlamaktadır. Bu sektörleri Metal,Gayrimenkul, Ticaret ürünleri, Teknoloji, Finans ve tarım ürünleri takip etmektedir. Özellikle Afrika’nın verimli arazilerinde toprak kiraladığı ve tarımsal üretimi arttırdığı da yakından bilinmektedir.
Konunun yatırım boyunun yanında bir de finansal boyutu mevcut. Amerika’nın Çin’de önemli yatırımları var. Bu yatırımlar karşılığında Çin finansal anlamda parasını değerlendirme adına Amerikan tahvili almakta ya da Amerikan finansal piyasalarında oynamaktadır. Diğer taraftan Amerikan pazarının % 50-60 kısmını Çin üretimi oluşturmaktadır. Bu Amerika’lı üreticileri rahatsız ettiği gibi Çin hükümetini de farklı arayışlara itmiştir.
Çin Yıllık Büyüme Oranları
Diğer taraftan Çin’in büyüme oranları enflasyon oranının üzerindedir. Dolayısıyla yaratılan değer ve hane halkının geldiği pozisyon itibariyle Çin zenginleşmektedir. Bununla birlikte Grafik 7’de gördüğümüz üzere hersene önemli ölçüde dış ticaret fazlası veren bir ülkede ciddi birkim olması anlamına gelmektedir. Tüm bunlar bir araya gelince Amerika ve uluslararası sermaye bu işleyişi kontrol altına almak istemektedir. Tabiki her iki ülke birbirine bağlı olduğu için gemilerin yakılması söz konusu değildir ancak yapılan güç gösterileri tüm Dünya’yı etkilemektedir.
Çin Enflasyon OranıÇin Dış Ticaret Dengesi
Aslında burada an önemli noktalardan biri Dünya Ticareti bu şekilde seyrederken bizim TÜRKİYE olarak nasıl konumlandığımız ve stratejimizin ne olduğudur. Eğer gerekli üretim hamlelerini yapamazsak tarihi ipek yolu sonrasında biz de Çin pazarı haline geliriz.
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle