Bu yıl tüm Dünya genelinde ekonomi alanında bir tedirginlik hakim.T icaret savaşları, Brexit süreçleri ve uluslararası ticaret içerisindeki aktörlerin yeni ekonomik sistemde pozisyon almaya çalışmaları genel tansiyonu etkiliyor. Bu durum uluslararası Merkez Bankaları nezlinde karşılık buluyor. İlk olarak Amerikan Merkez Bankası (FED) parasal sıkılaştırma beklentileri doğrultusunda faiz arttırması bekleniyordu. Ancak bu şahin tavrın aksine FED bir süre sabit seyirde politika güdeceği yönünde beyanlarda bulundu.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ticaret savaşları ve Brexit belirsizliği nedeniyle ivme kaybeden ekonomiye destek olmak için faiz oranlarına ilişkin yönlendirmesini değiştirerek ilk faiz artışının zamanlamasını en erken gelecek yıla erteledi. Bankalara yönelik gecelik faizi -0,4 ve politika faizini de sıfırda tutarak parasal sıkılaştırmaya ara verdiğini gösterdi. Avrupa Merkez Bankası başkanı yaptığı açıklamada da faiz artışının 2019 sonunda kadar sabit kalması yönündeki düşüncesini dile getirdi.

OECD mart ayı raporuna göre gecelik faizlerin ve bono piyasasının Euro bölgesi ( Euro Area), İngiltere ( United Kingdom), Japonya (Japan), Amerika Birleşik Devletleri ( United States ) ve Almanya (Germany) piyasalarında 2019 yılı beklentilerini yukarıdaki grafikte görebiliriz. Soldaki grafik gecelik faizi, diğeri ise bono piyasasını ortaya koymaktadır.

Bu gelişmeler dolayısıyla özellikle gelişmekte olan piyasalara finansal akış olmaktadır. İlk olarak finans piyasaları ile başlayan parasal akış ülkelerin genel durum ve politikalarına göre daha kalıcı ve uzun vadeli yatırıma dönecektir. Finansal yatırımlar ilk olarak hisse senedi, Devlet İç borçlanma senetleri, bono gibi finansal enstrümanlara ilgi duyarlar. Bu yatırımları yaparken ülkelerdeki reel faiz birinci değerlendirme kriteridir. Nominal faizin ensflasyondan arındırılarak yapılan reel faiz hesabı net kazancı görmelerini sağlamaktadır. Gelişmekte olan ülkelerdeki reel faiz oranları göz önüne alındığında da ülkemiz cazibeli konumunu korumaktadır. Tabi bu cazibe ile gelen parasal akışın yatırıma dönmesi esas hedef olmalıdır. Aksi takdirde sadece kazancı alıp kaçan bir parasal akış ile karşı karşıya kalırız.
Amerika ve Avrupa Merkez Bankalarının yanında gelişmekte olan piyasaların Merkez Bankaları da faiz politikalarında sabit kalmak ya da indirim tarafında strateji belirliyor. Şimdi gelelim bunun neden tarafına…

Aşağıda OECD’nin ülkelerin büyüme beklentileri için hazırladığı son rapordan alıntı göreceksiniz. Bu raporda ülke isimlerinin karşısında yıllara göre büyüme beklentileri yer alıyor. Hepimizin göreceği üzere 2019 yılında tüm Dünya’da genel beklenti ekonomik ve politik gelişmelerden ötürü genel piyasanın frene basmakta olduğu yönünde. Bu konudaki yorumu daha net ifade etmek adına 2. Grafikte piyasalardaki ihracat yüklerinin seyrini paylaşıyorum. Burada soldaki grafik Euro bölgesinin ihracat hacminin değişimini anlatırken, diğeri imalat sanayine ihracat siparişlerinin tutar değişikliğini ifade etmektedir.

Paylaştığımız tüm durumlar biraz karamsarlık yaratmış olabilir. Ancak Türkiye’ye baktığımız 2019 sonrasında ciddi bir büyüme beklentisi olduğunu görüyoruz. Türkiye ile ilgili OECD eksi yönlü büyüme öngörürken Dünya Bankası ve diğer kurumlarda eksi yönlü büyüme görülmemektedir. Tüm raporları ortak bir sepette değerlendirirsek 2019 yılının bir toparlanma yılı olduğu ve 2020 ile birlikte sıçramaların geleceği görülmektedir. Tabi burada 2019 yılının nasıl geçeceği önemli bir kıstastır. Bu noktada şirketlerin borçluluk yapılarına olumlu katkı yapacak destekler sağlanırsa 2020 ile birlikte bir üretim hamlesinin yapılacağı kanaatindeyim. Burada daha öncede bahsettiğim üzere vergisel ve finansmana ulaşma yönünde gelecek teşvikler/destekler bu yılı verimli geçirmemizi sağlayacaktır.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle