Tarih boyunca hep bir takım şehirlerden bahsederiz. Şangay, İskenderiye, İstanbul, Mekke, Efes, Rotterdam, Newyork , Singapur gibi bir çok merkezden bahsederiz. Bu bahsi geçen tüm şehirlerin ortak özelliği “ ÇEKİM MERKEZİ” olmasıdır. Bu şehirler birer ticaret, turizm ve bilgi merkezleridir. Şüphesiz hepimiz Dünya’nın tüm gelişim süreçlerinde ticaretin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ticaretin geçtiği bölgeler aynı zamanda tarih boyunca toplumsal gelişim merkezleri de olmuşlardır. Genlere işlenen bu kültür dönemsel olarak inişler çıkışlar olsa da her zaman için “iyi işlenen bir kumaş” gibidir. Bu vizyonla da şehirlerin ekonomik gelişimi beraberinde ülkelerin gelişimini sağlar.İşte bu noktada sizlerle DUBAİ şehrini paylaşmak istiyorum. 1960’lı yıllarda bir balıkçı kasabası olan, yapmış olduğu hamlelerle Dünya Ticaretinde bir merkez haline gelen DUBAİ…

Peki mevzu bahis bu şehir ne yaptı da böylesine bir gelişim gösterdi. Bir çoğumuzun petrol gelirleriyle ayakta durduğunu sandığı ancak petrol gelirlerinin sadece ekonomisinde %10 paya sahip olan bir şehir olan Dubai serbest ticaret anlaşmaları, transit ticaret, liman ve turizm yatırımları gibi vizyoner yatırımlar cazibe merkezi haline getirdi.

Sizlerle hem Dubai ile ilgili kronolojik bilgi paylaşmak istiyorum. Tüm sektörlerin kalbi haline gelmiş bir mühendislik harikası olan şehirleri bizler de kendi ülkemizde yaratabiliriz. Bu sayede ülkemiz geopolitik önemli dediği konumunu ciddi anlamda avantaja çevirmiş olacaktır.
5. – 7. yüzyıllar:Jumeira, Umman’ı bugünkü Irak ile bağlayan bir ticaret yolu kervan durağıydı. Geçimlerini balıkçılık, tekne yapımı ve inci çıkararak sağlıyorlardı
5.yüzyıl:Avrupa etkisi, Portekiz’in bölgenin ticaret yollarıyla ilgilenmesi ile başladı.
1870’ler: Ana refah kaynağı inci çıkarma olan Dubai Körfez kıyısının başlıca limanı oldu.
1902: İran’ın Lingeh limanına ağır vergilerin getirilmesinden sonra İran tüccarları ve Arap yerleşimcilerin Dubai’ye memnuniyetle karşılanan göçü Dubai’nin ticareti hiçbir zaman dönüp geriye bakmamıştır.
Deniz aşırı ve yerel ticaret gelişti ve Dubai Arabistan’daki en büyük çarşılara sahip olmanın gururunu yaşadı.
1950’ler: Trucial States’te petrol bulundu.
1979: Jebel Ali limanı açıldı. Sonradan bir dizi başka iddialı mimari projeye yol açan kentin ilk çok katlı yapısı olan Dubai Dünya Ticaret Merkezi açıldı.
1985: Emirates Havayolu kuruldu.Jebel Ali Serbest Bölgesi törenle açılarak yüksek miktarda deniz aşırı yatırımın yapılmasını sağladı.
1996: İlk Dubai Dünya Kupası yapıldı.Dubai Alışveriş Festivali’nin açılışı yapıldı.
1999: Burj Al-Arab açıldı ve dünyanın tek yedi yıldızlı oteli olarak karşılandı.
2002: Şeyh Muhammed İnternet ve Medya şehirlerini ve yabancılar için özel mülkiyeti başlatarak “Yeni Dubai”nin temellerini attı.
2003: Dünyanın en yüksek kulesi ve 200 insan yapımı ada dahil iddialı projeler başladı.
2009: Emirates Terminal 3 ve Metro artan hava ve kara yolu trafiğini karşılamak için açıldı.
2010: Burj Khalifa dünyadaki en yüksek insan yapımı bina oldu.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Yusuf ŞEHİTOĞLU tarafından yayımlandı
1981 yılı İnegöl doğumluyum. Bilgi Üniversitesi İşletme Yönetimi Yüksek Lisansımı (MBA) gerçekleştirdim. Yüksek Linsans Yönetim, finans, Pazarlama ve Satış, Strateji ve İş geliştirme alanlarını kapsamaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. İlkokulu Gazipaşa ilk okulunda , sonrasında ise Turgutalp Anadolu Lisesinde okudum. Evli 2 çocuk babasıyım. İngilizce ve Almanca biliyorum.
Çocuk yaşlardan beri ticaretin içindeyim. Ailem 1948 yılında Yunanistan’dan önce İstanbul’a sonrasında ise maddi imkansızlıklardan ötürü İnegöl’e yerleşmiş , babam 60’lı yıllarda hayalindeki tavukçuluk işi ile ticaret hayatına atılmış. Sonrasında inşaat, ilaç, yem ve hayvancılık gibi alanlarda faaliyetlerini gösterirken benim de çalışmama gibi bir şansım olmadı. Simit, leblebi tozu, kırık yumurta satışı da ziyadesi ile yaptım Ayrıca İnşaatlarda kalıplardan çıkarılan çiviler tekrar toplanıp düzeltilip sağlam kalanları kullanılırdı. O iş de belirli bir ücret karşılığı benden sorulurdu
Sonrasında Üniversite dönemimde de çalıştım. Yaklaşık 3 yıl kadar AIESEC isminde bir derneğin Yönetim Kurulu üyeliğini yaptım . 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren, mesai saatleriyle Uluslararası bir şirket gibi çalışan ve Hollanda Merkezinden şubelerine kadar herkesin öğrenci olduğu bir dernek. Ancak Türkiye ve Dünya’daki bir çok uluslararası ve ulusal şirketin partner olduğu bir dernek. Hem öğrencilerin yabancı ülkelerde iş tecrübesi kazanmasını sağlıyor hem de bulunduğu ülkedeki şehirlerde yer alan şubelerinde şirketlerle, derneklerle, Ticaret odalarıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu sayede Bursa Sanayisindeki birçok kurum ve İstanbul’da birçok kurum ile işbirliğinde bulunma ve çalışma fırsatını yakaladım. BTSO, BUSİAD, TUSİAD, MÜSİAD, GESİAD, KALDER ve bunun gibi birçok kurum. Bu dönemlerde de ticari faaliyetlerim oldu.
AIESEC sonrasında Ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda çalışmalarda bulundum. Aynı zamanda uluslararası ticaret alanında uzmanlığımı aldım. Akabinde bir dönemim Almanya’da hem eğitim hem de ticari çalışmalarla geçti. Sonrasında bir dönem Malta’da iş İngilizcesi uzmanlığım için bulundum ve sonrasında askere gittim.
2006 yılında askerlik dönüşünde çantamı aldım ve Çin’e mal getirmek için gittim. Döndüğümde Çin’den mal getirmeye başladım. Türkiye’deki birçok zincir markete, TV Satış kanallarına ve toptancılara ithalatını yaptığım ürünlerin satışını yapmaya başladım. Aynı zamanda uluslararası emtia piyasalarında da faaliyetlerim oldu. Demir, Şeker gibi…
Bugün inşaat , uluslararası ticaret , eğitim, danışmanlık ve takı alanlarında faaliyetlerimiz var.
İnşallah farklı sektörlerde de girişimlerimiz olacak.
İnşaat sektöründe konut ve işyeri projelerimizle yenilikçi, tüketici ihtiyaçlarına uyumlu ve ihtiyaçlarının farkındalığını sağlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Planlamamız ile birlikte inşaat hem inşaat alanında hem inşaat teknolojileri anlamında şehir dışında projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve danışmanlık alanların Learn ‘N Play markamızda çocuk gelişim merkezimizin faaliyetine başladık. Çocuk gelişim uzmanlarımızda iç sistemlerimizin oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Franchise yoluyla zincirleştirmek istiyorum. Gelişim merkezimizde aynı zamanda yurtdışından ithal eğitici ve geliştirici oyuncak satışları yapılmaktadır. Aynı zamanda aile ve kişisel danışmanlık alanında faaliyetini sürdürmektedir. Bununla beraber Luzz Accessories markamızla yurtdışından getirdiğimiz takılarımızın satışını yapmaktayız. Bu alandaki çalışmamız daha çok online iş modeli olarak geliştirdiğimiz bir faaliyet alanımızdır.
İş hayatımız ile birlikte sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerim de devam etmektedir. Yaklaşık 18 senedir dernekçiliğin içerisindeyim. Bahsettiğim gibi AIESEC ile 19 yaşımda dernekçilik faaliyetim başladı. Aslında o biraz profesyönel çalışma alanıydı. Çünkü 19 yaşında ekibimizde 80-100 kişi çalışıyordu. Raporlama sistemlerinden bilançolarına, muhasebe proglamı Logo kullanımından projelendirmeye top yekün profesyonel bir çalışma alanıydı. AIESEC sonrasında ekonomistler topluluğu ve ARI grubunda dernekçilik faaliyetlerim sürdü. İnegöl’de dönüşümle birlikte Genç Müsiad’da 2 sene kadar görev yaptım. Sonrasında İnegöl Genç İşadamları Derneğinde 8 sene kadar faaliyetim oldu. 4 sene de Bursa Ticaret Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulunda görevim yaptım. 5 sene kadar da İnegöl Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyeliğinde bulundum.
Tüm gönderileri Yusuf ŞEHİTOĞLU ile görüntüle